Kies uw wijnroute: plan uw excursie volgens uw smaak

Kies uw wijnroute: plan uw excursie volgens uw smaak

Frankrijk is het rijkste wijnbouwland met een verscheidenheid aan terroirs. Naar welk kardinaal punt je ook kijkt, de horizon toont nieuwe druivensoorten, originele wijnbouwmethoden en regionale recepten die een unieke wijn produceren. Voor de buitenlandse reiziger en voor de Franse toerist die zijn eigen bodem wil herontdekken, kan deze diversiteit neofieten en amateurs afschrikken. Er is echter een traditionele Franse specificiteit, afkomstig uit het oosten en de Rhône, die het mogelijk maakt om bevrijd te worden van de twijfels die kunnen ontstaan ​​bij het zien van een dergelijke catalogus: de wijnroutes. De laatste bestaan ​​al tientallen jaren en maken oorspronkelijk deel uit van de folklore van elke regio. Ze laten toe om via lokale festivals voor jongvolwassenen het land en de wijn die daar wordt geproduceerd te vieren door de deelnemers door de belangrijkste gebieden van de regio te leiden.


De wijnroute als een eerste ervaring met wijntoerisme


Aan het begin van de rage voor wijntoerisme was het daarom logisch dat bepaalde touroperators de lay-out van de Franse wijnroutes gebruiken om excursies met een thema aan te bieden. Met de snelle ontwikkeling van de discipline gebruikten de andere regio's die geen traditioneel festival hadden dat aan een wijnroute was gekoppeld, dezelfde term om intelligente routes aan te bieden aan wijnproeverijen. De Elzas-wijnroute en de Côtes du Rhône-wijnroute werden daarom verbonden door routes zonder historische basis, volledig gewijd aan amateur-oenologen die andere regio's willen bezoeken. Er zijn bijvoorbeeld:
Dit zijn de meest bekende, maar de term is galvaude en binnenkort is het mogelijk om een ​​wijnroute te vinden in alle Franse wijngebieden. Sommige zijn echt ontworpen voor wijnproeverijen en activiteiten, terwijl anderen tevreden zijn met een wandeltocht door de regio, waarbij u over het algemeen een wandeling kunt maken langs de wijngaarden en de kastelen van de producenten.


Kies uw wijnroute volgens de context


Om de lezer gerust te stellen, kunnen we beginnen met een bevestiging: alle routes "historische" wijnen zijn interessant om te doorbladeren, en u vindt op de route verschillende mogelijkheden van activiteiten die verband houden met de wereld van de wijnstok. Wees echter voorzichtig, houd er rekening mee dat de wijnmakers voltijds werken, dus het is noodzakelijk om vóór elke activiteit te boeken, die in het bijzonder door Winalist wordt aangeboden. Hoewel de druivenoogstperiode over het algemeen erg druk is voor werknemers in de wijngaard, blijven de meeste van hen in deze periode ontdekkingsactiviteiten aanbieden.


De eerste routewijnen die u zult bekijken, kunnen daarom worden gekozen op basis van de tijd in het jaar en de breedtegraad van de betrokken regio. Inderdaad, onder een overweldigende hitte van augustus, verdient het vaak de voorkeur om Bourgondië te bevoordelen, het verloop van de Pessac-wijngaarden kan een sterkte-test zijn die een sterke weerstand tegen hitte vereist. Om volledig te genieten van een uitje op de Elzasser wijnroutes, is het beter om niet te veel uit te stellen. De kou wordt snel intenser, wat u ongemak kan veroorzaken als u niet gewend bent aan het buitenleven. Er zijn echter toeristische circuits die excursies aanbieden naar redelijk geavanceerde datumstranden; inderdaad, sommige dappere liefhebbers van de late oogst verkiezen de hardheid van de winter onder ogen te zien om deze zeer specifieke praktijk in actie te zien die het mogelijk maakt om zeer zoete wijn te maken.


De rijkdom van de wijnroutes is zodanig dat er uitgebreide boeken over elk van hen zijn. Aarzel niet om ons te schrijven met uw vragen of om telefonisch contact met ons op te nemen als u twijfelt over uw selectie.